KOTAK FIKIRAN :

akan direnovate

Rabu, 13 April 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH

Assalamualaikum . . hello there !


Wahh ! Lama sudah aku tak join segmen camni . . yelah, dok busy bekerja dan jiwang karat ! al - maklum la . . kat tempat keje tak sempat nak berjiwang . . balik rumah terus tangkap jiwang hahahaa . .

Hmmm . . 11hb April 1956 ayah dilahirkan . . terima kasih kat nenek sebab sudi lahirkan ayah yang ego tapi sweet . . baik hati . . menyakitkan hati . . penyabar dan sebagainya . .

First time ayah celebrate birthday beliau isnin lalu . . disupport oleh Wani dengan belanja makan dan aku driver cari port terbaik termasuk sponsor cake . . walaupun kenyataannya kepenatan sebab sangkut jam dari Rawang - KL (amik Nuar) - Rawang (amik wani) - KL (hantar nuar) - Rawang . .  perghhh ! berapa kali aku keluar masuk Rawang nih ?! kaw punya lunyai aku drive semalaman . . sampai rumah terus tidur tak ingat punya penat tapi takpe ! sebab sejujurnya aku tak kisah nak buat apa je untuk ayah aku . . ayong sayang ayah !

Aku tahu, ayah terlalu sayangkan aku . . sebab itu la aku tak sanggup nak biarkan ayah susah sendiri . . aku sanggup korbankan apa je untuk bersama dengan ayah . .

6hb Ogos 2009 - Tarikh yang aku takkan lupa sampai mati . . sehari sebelum birthday aku . . aku dapat call daripada Proton "Esok (6 Ogos) cik boleh datang ambil kereta di . . . ." honestly, aku tak pernah sangka semua tu ! before tu, aku dok merunggut nak motor Yamaha LC . . aku langsung takde selere nak memandu kereta selain motor je memandangkan jiwa rempit sedang membuak - buak . .

Bukan Yamaha LC yang aku dapat tapi Proton Saga BLM WSW 4*** menjadi milik aku . . atas nama aku dan jika ada saman maka nama aku yang naik . . aku dan ayah sama - sama tong - tong bayar bulan . . see ?? u r so sweet ayah . . ayong sayang ayah !

Last year, adalah paling mengharukan . . tahun yang buat aku mengalirkan airmata kerana . . ayah melakukan korbankan seekor lembu untuk aku . . terharu . . sedih sangat . . aku tahu, ayah banyak support aku . . kalau ibu marah aku . . dia tak marah direct kat aku tapi dia marah kat ayah . . ayah la yang tolong dengar semua bebelan ibu bagi pihak aku . . T-T terima kasih ayah ! ayong sayang ayah !

Hari ni ! (13hb April 2011) jantung aku macam nak jatuh dibuatnya bila aku dapat barang yang aku damba kan sejak kecil lagi . . aku tak sangka hampir setiap tahun, satu per satu keinginan aku ditunaikan . . Nikon DSLR D3100 akhirnya menjadi milik aku . . aku tak percaya ayah bawa aku pergi beli camera ni . . sejujurnya, aku masih tak percaya lagi . . T-T terima kasih ayah ! ayong sayang ayah !

Banyak perkara yang ayah dah korbankan untuk ayong . . ayong hargai sangat . . ayah ! ayong sayang ayah ! tahun depan, ayah pencen . . duduk rumah jela ye ?! bagi ayong peluang balas jasa ayah . . biar ayong sara ayah . . ayong janji akan jaga ayah bebaik sehingga akhir hayat ayong . . doakan ayong hidup untuk 100 tahun lagi . . !

*apa pun sakit yang datang . . aku takkan mengalah untuk teruskan hidup aku . .*

Apakah cara terbaik mendidik anak kita di zaman yang penuh mencabar ini ?
 
Menjadi seorang kawan yang baik kepada anak . . jangan terlalu mengongkong hidup anak . . tegur mereka dengan baik bukan dengan leteran ataupun dibentak dengan keras . . cuba fahami kehendak anak . . macam ayah saya buat ! hehehe

aku suka membaca jadi aku menulis untuk membaca

15 ulasan:

Zue Cancer berkata...

best nye ayah yuki....baik giler....oh da ader kete!!!mane ader ayah yg sggup behabis duit tok anak. beruntung kamu

Dekcik berkata...

singgah lah blog dekcik..
bce ngah penuh hayati..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

huhuhu sbb tu rse sgt terharu . . ta tw cmne klo ayh ta de ;(

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

huhuhu sbb tu rse sgt terharu . . ta tw cmne klo ayh ta de ;(

atiQah damHuri berkata...

so sweet of dad and touching gler bc story kali ni...=)

mas saari berkata...

salam singgah!
begitulah kasih sayang dan pengorbanan seorang ayah..mmg tiada tandingnya!

fRaMe+LenSeS berkata...

tade yang lebih tacing dari kisah Ayah dan Mama.

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
kisah anak Ayah Budak Nakal

Cik Cempaka berkata...

wahhhh...sonoknyer dapat nikon..

Nanti bleh la amik gambar kite ^^

Lulu caldina berkata...

segmen ni bagus, tapi sebak nak buat... sayang papa lulu...semoga ibu bapa kita sentiasa dirahmati...

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

mas. sbb tu la sy syg sgt ng ayh sy . .

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

nadh. betul tu . .

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

cik cempaka. boleh je. hehehe

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

lulu. amin . .

Oopss..Cikgu Cinta berkata...

ika....

zue cancer ni...yg suke wat entry sal makn...zue da tuka blog..huhuhu....blog lame tetuka url...

Oopss..Cikgu Cinta berkata...

jom join GA ni :)

http://cikgucinta.blogspot.com/2011/04/giveaway-ujang-9897.html