KOTAK FIKIRAN :

akan direnovate

Selasa, 15 Februari 2011

Broadband oh broadband

Assalamualaikum..tak jawab dosee..


Hai korang ! rajinnya korang blogwalking. Tenkiu sebab support budak malas ni, aku sangat menghargai korang seadanya ;)

Aku tak dapat nak blogwalking ataupun nak update post (time create post ni pun aku pakai Microsoft Word and paste kat New Post) sangat susah bila wimax buat hal. Bukan je nak loading New Post lama, nak blogwalking pun susah. Even, nak leave comment kat shoutbox pun rasa sangat terseksa ;( tak sukanya bila jadi macam ni (dah 2 hari)

Kecewa.kecewa.kecewa

Next month bulan terakhir aku guna wimax. Aku dan ayah dah decide untuk potong je wimax ni. Dah tak larat membayar sampai 2 wimax and streamyx. Haha memang gila ! Semuanya kerana kami anak beranak gila internet, lebih – lebih lagi..kami pengunjung utama laman sesawang youtube. Kalau kongsi 1 connection, buffering lama gila !


Pengalaman menggunakan broadband ni. Streamyx menjadi pilihan.

P1 Wimax..ikut mood, ada ketika oke je. Ada ketika, memang sakit jiwa ! (bukan pengguna wimax 4G. So, tak tau 4G tu apa citer) monthly pun RM200 termasuk wiggy (wiggy langsung tak boleh guna). So, 2 wimax dah RM300 hurmmm..

Lagipun, memang patut pun potong sebab sekarang ni cuma tinggal 3 user je. Ayah adalah user untuk malam dan adik user untuk petang. Aku, user tegar ! hik.hik.hik.

My 2nd brother user hujung minggu (balik dari asrama, jadi hujung minggu aku mengalah) and my 3rd sister pulak cuma pengguna facebook, itu pun seminggu sekali dia online.

2 tahun menjadi pengguna maxis broadband. 1 broadband 4 PC (used router)..memang terbaik ! bulan – bulan bayar RM49 je. Tapi, masuk tahun ke-2..maxis mula buat hal sebab dorang nak promote product baru (yang baru, paling lower pun RM68 per month). purata penggunaan 20 : 24


6 bulan pengguna celcom broadband. Tempoh menjadi seorang yang penyabar dan puasa youtube. RM68 per month. Habuk pun tarak ! Bawak pergi kolej pun takde coverage padahal tengah – tengah ibu kota dan tak jauh je daripada menara celcom ! huh ! Purata penggunaan 2 : 6

2 bulan pengguna digi broadband. Rugi ! Purata penggunaan 0 : 2
Bagi aku, semuanya sama je. Mungkin lokasi rumah aku (Rawang) agak jauh daripada KL (26 km) adalah punca utama kepada susah nya nak dapat coverage.

Kenapa ambil masa yang lama untuk pakai Streamyx ?!
Sebabnya, aku register untuk mohon Streamyx Jan 2010 tapi TM call Okt 2010. Aku dah start give up bila satu bulan je, tiap – tiap minggu pergi TM point untuk tanya perkara yang sama.

Paling benggang tu, tiba – tiba je dorang call cakap nak masukkan line phone. On the way pulak tu ! tak ke gila ?! Waktu tu aku tengah kerja, ayah dan ibu aku keluar. Adik – adik kat sekolah. Memang mintak tangguh lah. Ayah sampai ambil cuti lusa tu sebab nak tunggu dorang datang pasang ! Sangat tak teratur betul management dorang. Huhu

Tapi, line streamyx boleh dipuji. Lagipun, cuma RM60 per month. Takde buffering ! Laju dowhhh !

p/s : selalu jeles ! sebab ayah pengguna streamyx ! hahaha
aku suka membaca jadi aku menulis untuk membaca

5 ulasan:

JIJI YU berkata...

ko ok la lagi..kat umah aku ni..salu je ade orang makan kabel tel..sakit jiwe rage aku..

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

makan kabel tel ?? haha seram bunyinyewww...

syazwanizul berkata...

ohh,celcom broadband sgt terukk.
nak kena cari posisi yg betul baru leh dapat.kdg2 smpai kena buka tingkap.arh,sgt terseksaa.

tp,skarang dah tukar streamyx.mmg laju dowh.smart arr kn. ^ ^

deqlis berkata...

streamyx juga bagus....
setakat ni pakai alhamdulillah

tp yg terbaru Unifi tue rasa macam lagi best...nak tukar tapi takde coveraga lg kat rumah deqlis..

pepun selamat berblog

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

betul tu ! streamyx jgk y terbaik ! hihi