KOTAK FIKIRAN :

akan direnovate

Rabu, 14 Oktober 2009

kesian adik aku..

aku baru balik daripada tolong adik aku. Hmm..tak la tolong sangat. Tapi penat gak ar sebab aku kena drive ke hulu ke hilir.



tak kisah la..



dari kecil sampai sekarang, kami diajar untuk hidup berdikari. Secara jujurnya aku ni seorang yang sangat boros. Terseksa juga jiwa ni bila susah sangat nak dapat duit daripada ayah. Bukan dia taknak bagi tapi dia bagi bila kami perlukan duit tu untuk tujuan tertentu je. Aku pula, untuk memenuhi keingian dan nafsu. Aku bekerja part time, sambil tu aku berniaga sendiri dan kadang - kala kongsi dengan member. Tak lupa..belajar. Aku belajar atas duit aku sendiri. Masa daftar pun pakai duit aku, hasil bekerja lepas SPM.



adik aku,

disebabkan pengalaman hidup aku. Dia beria - ia nak sambung study in architecture dengan duit sendiri. Bagus la. Berbanding dengan aku, adik aku lebih cekal dan sabar (mungkin). Tapi, tuhan sayang dia so tuhan bagi dia dugaan demi dugaan, tak sampai 3 minggu kerja, dah ada masalah. Kesalahan berpunca daripada rakan sekerja tapi disebabkan hukuman membabitkan nilai yang tinggi jadi apabila bekerja dalam satu kumpulan, semua perlu saling membantu dengan membahagikan wang masing - masing untuk bayar balik duit yang kurang.



Sebagai seorang kakak yang hmmm agak prihatin jadi aku tolong apa yang patut. Berdoa panjang juga aku sewaktu nak cek balance account aku tapi ternyata sia - sia. Lepas raya ni, banyak sangat guna duit. Kosong account aku. Buntu sangat. Ayah tak boleh bantu sebab tengah bulan dan kalau cash dia takde hari ni. Kena tunggu esok tapi esok pulak tak boleh.



Alhamdulillah..

Nasib baik ibu aku ada duit simpan. Aku bukan taknak minta ibu duit tapi kesian. Ibu bukannya bekerja, kalau dia ada duit pun daripada ayah aku. Tapi, kasih ibu kan..dia tak kisah bagi adik aku duit tu. Hah! dengan syarat..gaji, bayar balik..



Aku baru je dapat kerja. Boleh la daripada takde. :) bisnes pun..modal belum ada lagi. Mungkin bulan depan start balik sebagai duit minyak. Kira support la gaji aku ehehe
aku suka membaca jadi aku menulis untuk membaca

5 ulasan:

joegrimjow berkata...

top notch kt adik!!

blaja susah sekrg
nanti senang

k.A berkata...

takpe,adik beradik saling membantu.kalau bukan keluarga sendiri siapa lagi :)

Aben berkata...

lorh...
harap2..dpt pngajaran...
dunt burus2...
nnti susah kalo pepehal jd...

AIDA MANAP berkata...

laaa....apa kes??
hmm..korang kalau ada problem, bagitau la kat kakngah...ala, setakat sikit2 tu blhla kak ngah tlg..
belajar sambil bekerja tu bagus, tp jgn terlalu penat sgt...dedua nak guna otak tu..ok?

Cik Yuki berkata...

joe :

ahaha tu la yg slalu ckp kt adk..die phm...tq